OpenBIM met Scia Engineer en Vectorworks
Vectorworks en Scia Engineer, beide IFC2x3-gecertificeerd door buildingSMART, zijn de perfecte partners in een OpenBIM-verhaal. Vectorworks als ontwerpoplossing, Scia Engineer voor het analyseren en ontwerpen van multimateriaalconstructies.

Het Vectorworks-model

Het Moda Forma-project werd ontworpen in het kader van een ontwerpprijsvraag. De architect waagde een grote sprong met zijn eigen voorstel voor het constructiemodel, om zo de cliënt te tonen dat zijn team aan alles had gedacht. Eerst werd het architectuurontwerp gemaakt in Vectorworks Architectuur&Interieur. Objecten werden gemarkeerd als liggers, staven, kolommen en funderingen om alles correct te kunnen exporteren naar IFC en er werd een filter toegepast om het constructiemodel te maken.

Seismische berekeningen

Het constructiemodel werd vervolgens geïmporteerd in Scia Engineer en gereedgemaakt voor berekening. Met behulp van de Staafherkenner werden constructieliggers en -kolommen eerst geconverteerd in staven. Daarna werden de berekeningsstaven gekoppeld met behulp van het uitlijnhulpmiddel. Zowel de Staafherkenner als het uitlijnhulpmiddel maken deel uit van de BIM-toolbox, een set hulpmiddelen voor het beheer van BIM-tools voor berekeningen in Scia Engineer.

Zodra het model klaar was voor berekening, werd het gecontroleerd volgens de nationale bouwnorm.

Aangezien het project zich in een aardbevingsgevoelig gebied bevond, werd de constructie gecontroleerd met behulp van een seismische berekening. De dynamische simulatie maakte het gedrag van de constructie duidelijk en de kern werd gecontroleerd.

Autodesign

Omdat de maatvoering vooraf bepaald was door de architect, was het belangrijk om de constructie te optimaliseren. Delen van de constructie waren overgedimensioneerd en konden worden gereduceerd. Dankzij het gebruik van Autodesign was het mogelijk het gewicht van de constructie met ongeveer 20% te verlagen. Toen het ontwerp en de berekening door de ingenieur voltooid waren, werd de constructie geëxporteerd naar IFC2x3 voor verdere verwijzing in Vectorworks.

 

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660