OpenBIM en IFC

BIM wordt pas efficiënt wanneer de projectgegevens met andere partijen kunnen worden gedeeld. Vectorworks kiest daarbij voor de OpenBIM-route.

Via het IFC-bestandsformaat deel je je project met anderen. Een IFC-bestand bevat het volledige 3D-model van het project, netjes geordend in categorieën als verdiepingen, draagstructuren of soorten muuropeningen. Elk 3D-object bevat extra gegevens zoals brandweerstand, akoestische isolatiewaarde of leverancier.

De partners in het ontwerp- en bouwproces gebruiken elkaars IFC-modellen als onderlegger voor hun eigen werk. Op die manier voeren ze geen veranderingen uit aan elkaars model en is er geen twijfel over verantwoordelijkheden: de ingenieur blijft verantwoordelijk voor de stabiliteitsberekening, de aannemer blijft verantwoordelijk voor de detaillering, enzovoort.

Vectorworks is volledig IFC-gecertificeerd. En dankzij de de unieke mogelijkheid om in Vectorworks IFC-gegevens te koppelen aan elke willekeurige 3D-vorm kan je elk ontwerp uitwisselen met je partners. Ook als het een niet-standaard ontwerp is. Natuurlijk hebben standaard architectuurelementen als muren, trappen of vloeren automatisch de correcte IFC-data.

Dankzij specifieke weergavefilters kies je makkelijk welke onderdelen van het gebouwmodel uitgewisseld moeten worden. Zo krijgen de verschillende partners enkel die informatie die ze ook echt nodig hebben. Zo vermijd je (te) zware bestanden en verhoog je de efficiëntie. 

Om het uitwisselen en evalueren van IFC-bestanden te optimaliseren, combineer je Vectorworks best met een IFC-viewer of zelfs een IFC-modelchecker. Design Express raadt hiervoor graag de Solibri model checker aan.

Proof of concept

Om aan te tonen dat het OpenBIM-concept ook echt werkt, investeert Nemetschek Vectorworks prioritair in een doorlopende proof of concept. Aan de hand van concrete projecten wordt de IFC-uitwisseling getest met software zoals Solibri Model Checker, DDS CAD, IES, Nemetschek Scia Engineer en vele anderen.

BuildingSMART

 

Vectorworks Nemetschek staat volledig achter het OpenBIM-principe en is een actief lid van het internationale BuildingSMART

Betonprefabricage met Vectorworks IFC

Vectorworks is het eerste BIM-programma dat via IFC een Design to Fabrication-workflow weet te realiseren. In samenwerking met diverse universiteiten, sectorverenigingen en softwareontwikkelaars wordt op basis van een Vectorworks IFC-model een gebouw opgedeeld in geprefabriceerde betonelementen en op de werf geassembleerd.

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij deze partners:

  • Nemetschek Vectorworks
  • Nemetschek Scia
  • Tekla
  • Structureworks
  • Solibri IFC Model Checker
  • Precast/Prestressed Concrete Institute (PCI)
  • Charles Pankow Foundation
  • Georgia Tech
  • Technion
  • American Concrete Institute (aci)

 

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660