RealVisuals: de kracht van 3D-scanning
Misschien heb je hun presentatie gezien op de Vectorworks Gebruikersdagen vorig jaar. Misschien heb je nog nooit van hen gehoord. Maar voor architecten is RealVisuals sowieso een naam om te onthouden.

RealVisuals is een studiebureau dat digitale support levert aan architecten en de erfgoedwereld, via state of the art 3D-opmeettechnieken. Daarmee creëert het bedrijf nauwkeurige, digitale plannen van bestaand patrimonium - de eerste stap in elke vorm van renovatie.

3D-scanning voor beginners

Een 3D-scan van een gebouw gebeurt zowel binnen als buiten, op een afstand tot 130 meter. De meest gangbare 3D-scanners bestaan uit een spiegel die rond zijn as draait aan een constante snelheid. De eerste rondgang is een hogesnelheidsscan. Vervolgens neemt het toestel foto’s, die aan elkaar geplakt worden tot een gedetailleerd 360°-panorama. Zo wordt een reeks kleurenscans geconstrueerd, met miljoenen punten per scan.

Het resultaat is indrukwekkend: een accurate, digitale replica van een gebouw, dat je virtueel kan bekijken en bezoeken aan de hand van de beelden. Zo realistisch dat een architect niet meer ter plaatse hoeft te gaan - hoewel de meesten dat natuurlijk nog steeds doen. Maar er valt wel een praktische last van zijn of haar schouders: die van het manueel opmeten van elk klein detail in een bestaande constructie.

Wie krijgt wat?

Klanten van RealVisuals krijgen hoofdzakelijk 2D-plannen aangeleverd, orthofoto's (dit zijn 2D-aanzichten van een pointcloud) en indien gewenst ook de eigenlijke point clouds. Ook 3D-modellen zijn mogelijk, ofwel zelfs 3D modeling, ofwel dankzij de samenwerking met een bedrijf dat via de point cloud een automatisch 3D mesh kan tevoorschijn toveren.

Alle gegenereerde output kan je sinds Vectorworks 2016 eenvoudig importeren in Vectorworks. De meest populaire formaten worden ondersteund (.pts, .e57, .las en .xyz). Dankzij de switch naar 64-bit van Vectorworks 2016, vormen puntwolken van miljoenen punten geen problemen voor de software. Hieronder een voorbeeld van de beste meshtest tot nu toe, met 400 miljoen scanpunten:

Bekijk meer video's op het Youtube-kanaal van RealVisuals

Het klantenbestand van RealVisuals is tweeledig. Enerzijds zijn er de architecten, die de 3D-scans gebruiken als betrouwbaar vertrekpunt voor een renovatie. Na een eenvoudige 3D-scan heeft de architect in kwestie immers een accurate weergave van de bestaande situatie, van kelder tot zolder, van de brievenbus in de voortuin tot de eventuele koterijen achteraan.

De grootste doelgroep van RealVisuals bestaat echter uit erfgoedarchitecten. Zij kiezen voor 3D-scanning vanuit een zeer specifieke wens: een correcte opmeting van een historisch en meestal groot bouwwerk, inclusief de verzakkingen en vervormingen die zich doorheen de eeuwen voorgedaan hebben. Denk aan een gotische kerk, waarbij je als erfgoedarchitect elke boog, elke dakspant en elke sculptuur of beeldhouwwerk in kaart moet brengen voor subsidiedossiers allerhande.

De perfectie in een scan?

Natuurlijk is 3D-scanning niet zaligmakend. Een laserstraal detecteert immers enkel wat door de straal visueel 'gezien' wordt. Wordt de laserstraal afgeblokt, bijvoorbeeld door de spanten van een dakconstructie, dan bevat de scan een blinde vlek. De technologie staat natuurlijk niet stil, bijvoorbeeld door de introductie van drones, maar het blijft een zoektocht naar de juiste invalshoeken die een maximum aan details kunnen opmerken en opmeten.

Ook het weer gooit soms roet in het eten. Met een digitaal toestel is regen sowieso nooit een goed idee. Maar ook de aanwezigheid van condens of regendruppels op de spiegel zijn storende factoren. En ook felle zon - en de bijhorende schaduwen – bemoeilijken soms het werk van de 3D-scanner. De beste kwaliteit bekom je tijdens die typische dagen: licht bewolkt maar droog.

Zelf aan de slag?

Wie een nieuwe hobby ziet in 3D-scanning voor de bouwwereld is eraan voor de moeite.

Je hebt de kost van de scanner en ook de juiste hardware nodig. Een klassieke harddisk is te traag voor het veelvuldig in-en uitladen van de scans, dus een SSD-schijf is noodzakelijk. Ook een degelijke grafische kaart voor de visibiliteit van je punten en genoeg werkgeheugen (gemiddeld 32 RAM) zijn cruciaal.

Alles bij elkaar een stevige investering - en eentje die de gemiddelde architect misschien te ver zal brengen. Gelukkig kan je bij bedrijven zoals RealVisuals terecht voor een kant-en-klaar resultaat.

 

 

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660