Hamonic+Masson: Wervelende Parijse skyline
New York, Hong Kong, Dubai... Iconische skylines van steden waar the sky wel degelijk the limit is. Niet zo in Parijs, een wereldstad die er decennialang strikte hoogbouwregels op nahield om het historische uitzicht te beschermen.

 

Afbeelding Hamonic + Masson & Associés

Maar regels zijn er om gebroken - of minstens aangevochten - te worden. Daarom lobbyden firma's als architectuurbureau Hamonic + Masson & Associés jarenlang voor een nieuwe visie die de stad zou toelaten in de hoogte te groeien - een noodzaak in het licht van de explosieve bevolkingsgroei. Met succes, want in 2011 paste het stadsbestuur de stedenbouwkundige voorschriften aan van de Massena-Bruneseauwijk in het 13de arrondissement van de hoofdstad. De maximale hoogte voor woontorens werd daarbij opgetrokken van 37 naar 50 meter.

Hamonic + Masson was er als de kippen bij om deze historische aanpassing aan te grijpen voor vernieuwing. Samen met Comte Vollenweider Architects ontwierpen ze het ZAC Masséna Paris Rive Gauche-project. Het was de eerste samenwerking tussen die twee firma's. "We moesten allemaal onze ego's opzijschuiven om een coherent gebouw te ontwerpen met zijn eigen vorm en materialen", zegt directeur Jean-Christophe Masson. "De combinatie van onze zeer verschillende architectuurstijlen had voor problemen kunnen zorgen, maar het resultaat spreekt voor zich."

Afbeelding Hamonic + Masson & Associés

Het project kwam tot stand in het kader van een architectuurwedstrijd, uitgeschreven door het Parijse stadsbestuur, een lokale huisvestingsmaatschappij en makelaar Bouygues Immobilier. Doel was een opmerkelijke combinatie van wonen, werken en architectuur op de oever van de Seine te realiseren. En dat was precies wat Hamonic + Masson bood.

15 jaar creativiteit

Hamonic + Masson & Associés zoekt al sinds zijn oprichting in 1997 naar vernieuwende oplossingen voor traditionele concepten. Het hoeft niet te verbazen dat beide oprichters later ook aan de wieg stonden van La French Touch, een associatie die Franse architecten uit meer dan 20 bureau's samenbrengt rond dialoog en innovatie. Intussen kreeg het bureau al heel wat waardering voor zijn aanpak, met o.a. de Architecture et Maître d’Ouvrage 2011 Spécial Saint-Gobain-prijs voor het ontwerp van 62 sociale woningen in het 12de arrondissement, en een een nominatie voor de Mies van der Rohe Award in 2003. Het resultaat van het harde werk van 15 partners die een brede waaier aan bouwprojecten in cultuur, onderwijs en commerciële en residentiële projecten realiseren in heel Frankrijk.

Afbeelding Hamonic + Masson & Associés

Die filosofie van ontwerpen zonder beperkingen, dat is net de sterkte van Vectorworks. De software biedt het beste van twee werelden: 2D voor wedstrijden, en 3D voor uitgebreidere projecten die tot in de kleinste details uitgewerkt worden. "Vectorworks is voor ons de logische keuze", bevestigt Gaëlle Hamonic. "Het grootste voordeel is snelheid, omdat Vectorworks logisch en intuïtief is, en makkelijk aan te leren. En omdat de software zo verweven is met architectuur, zijn wij ook verweven met Vectorworks."

Speelse baken op linkeroever

Voor het ZAC Masséna-gebouw legde Hamonic + Masson de lat hoog. "De oplevering is voorzien voor begin 2015. Het wordt de eerste woontoren van 50 meter hoog in Parijs sinds het begin van de jaren '70", verduidelijkt Masson. "Hét symbool dat de Lichtstad eindelijk klaar is voor een steile klim in architectuur. Eén gebouw dat sociaal wonen combineert met private eigendom, de bedrijvige Avenue de France verbindt met de nabijgelegen spoorweg en de Ivry-wijk, en bovendien zorgt voor de transformatie van een lineaire stad naar een verticale."

Net daarom wilden de ontwerpers verder gaan dan 'de hoogste toren in 30 jaar bouwen'. Hun concept verdraait letterlijk de klassieke stedelijke hoogbouw. Elke verdieping van de twee torens in het project is anders geörienteerd dan die erboven en eronder. Die opeenstapeling van verschoven bouwlagen resulteert in een wervelende structuur, een dynamische innovatie van de stedelijke ruimte.

Licht, ruimte en diversiteit

Was het idee voor het exterieur controversieel, dan kozen Hamonic en Masson ook binnenin voor vernieuwing. Het project stelt sociale integratie voorop, dankzij de combinatie van een sociale woontoren van 17 verdiepingen met een structuur van 14 verdiepingen aan privéflats. Tweehonderd sociale en private wooneenheden die verenigd worden op een gemeenschappelijke sokkel - dat is voor vele Parijzenaars even slikken. De gedeelde basis is opgebouwd uit winkels die rechtstreeks uitgeven op de Avenue de France, een van de drukste stadswijken. Zo wordt het ZAC Masséna meteen ook actief verweven met het stadsleven.

Afbeelding Hamonic + Masson & Associés

Beide torens hebben dan wel een aparte invulling, de bewoners - private eigenaars of sociale huurders - genieten van dezelfde interieurkeuzes. Licht en ruimte staat daarin centraal, met ruime terrassen en grote raampartijen. Inspiratie haalden de ontwerpers in het heliotropisme - het verschijnsel waarbij planten meedraaien met de zon om hun lichtinname te maximaliseren. Dat is precies wat er gebeurt in de gedraaide woontorens: naarmate de zon opkomt en ondergaat boven Parijs, zullen steeds andere appartementen baden in zonlicht. Het maakt het niet alleen eenvoudiger om de flats te verlichten, de ruimtes lijken er ook ruimer door en meer open naar de omgeving. Een pluspunt, want de afwezigheid van hoogbouw in de omgeving zorgt voor adembenemende vergezichten over de stad en de rivier - en het heerlijke gevoel van een alleenstaande woning middenin de stad. Zo wordt wonen in ZAC Masséna genieten van alle voordelen van een bruisende wereldstad, zonder de drukte op straatniveau.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660