Maryn Hekker: winnares van Your World Reimagined
Toen studente Maryn Hekker enkele maanden geleden de Vectorworks-ontwerpwedstrijd 'Your World Reimagined' ontdekte, kon ze nooit vermoeden dat haar afstudeerproject de hoofdprijs zou wegkapen. Een verhaal over visie en jeugdig enthousiasme.

 

Maryn Hekker is pas 24 en net afgestudeerd als ruimtelijk ontwerper aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Als afstudeerproject koos ze voor de herinrichting van de Pier van Scheveningen. Het eigenzinnige concept leverde Maryn een nominatie op voor de Nederlandse BNI Prijs en de hoofdprijs van 'Your World Reimagined', de internationale Vectorworks-ontwerpwedstrijd voor studenten en professionals.

Geen 'interieurarchitect' maar 'ruimtelijk ontwerper'

Mooie dingen maken waar mensen plezier aan beleven, dat is waar het voor Maryn om draait. Ze draagt trots haar titel van 'ruimtelijk ontwerper', omdat die perfect past bij haar visie op (interieur)architectuur. Voor Maryn is er geen 'binnen' en buiten', maar wel een totaalconcept van het begrip 'ruimte', een bijzondere vormgeving met de focus op eenheid.

Pier van Scheveningen, bovenaanzicht

Het Pierproject van ©Maryn Hekker

Mensen, emotie, beleving.... Het zijn woorden die ze vaak gebruikt wanneer we haar vragen naar haar inspiratiebronnen. Ze kijkt op naar ontwerper Jean Prouvé voor zijn gebruik van vormen, maar geniet ook van de intuïtieve kunst van Frank Stella.

Dat Maryn niet voor de platgetreden paden kiest, is duidelijk. Zo vertrok ze tijdens haar studies plots op wereldreis. Zeven maanden trok ze door Azië, Australie en Nieuw-Zeeland. "Een zoektocht naar mijn 'zijn', naar de basis van het leven, zonder luxe", zo vat ze het samen. Haar reis vormde de aanzet voor het bekroonde Pierproject, waarmee ze een ontmoetingsplek wou creëren voor gelijkgestemden. Ze startte met een fictief project - een nomadentrein - maar koos uiteindelijk voor de herinrichting van een dubieuze parel aan de Nederlandse kust.

De Pier die een eiland werd

De Pier van Scheveningen is nostalgie voor vele Nederlanders, maar volgens Maryn vooral "een stoorzender, middenin een poëtisch, romantisch en temperamentvol landschap". De Pier werd in de jaren '60 ontworpen door Huig Maaskant, een bekend Nederlands architect, en veranderde doorheen de jaren meermaals van look en invulling. De oorspronkelijke rust werd verdreven door een commerciële logica en schreeuwerige horecavoorzieningen.

Pier van Scheveningen

 

 

 

 

 

 

De Pier van Scheveningen, nu

 

Pier van Scheveningen, ontwerp door Maryn Hekker

 

 

 

 

 

 

De Pier van Scheveningen,
in een ontwerp van ©Maryn Hekker

Maryn bestudeerde het oorspronkelijke ontwerp en de aanvullingen, ging bij zichzelf en anderen te rade voor inspiratie, en bedacht een radicaal concept. "Ik heb het ontwerp eigenlijk terug naar de essentie gebracht door het te vereenvoudigen. Het is helemaal anders, maar de visie van Maaskant schemert toch nog steeds door", benadrukt de ontwerpster.

De meest ingrijpende aanpassing was ongetwijfeld het doorknippen van de verbinding tussen de Pier en het vasteland. Zo ontstond een eiland, een plek om letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van het dagelijkse leven. Wie het eiland wil ervaren, moet zelf een manier vinden om het te bereiken. Die ingreep zet meteen de juiste toon: het eiland draait om ontdekking en een back-to-basics-gevoel, niet om kant-en-klare consumptie. De aantrekkingskracht die voortvloeit uit het isolement, neemt Maryn er graag bij.

Zeegroenten en hanggrotten

Maryn ontwierp het project met een focus op duurzaamheid - een voorwaarde voor deelname aan de Vectorworks-ontwerpwedstrijd. Het eiland is zelfvoorzienend qua energie, drinkwater en zelfs voedsel.

Pier van Scheveningen, zelfvoorzienend

 

 

 

 

 

 

De toekomst van voedselvoorziening ©Maryn Hekker

 

 

Pier van Scheveningen, restaurant

 

 

 

 

 

 

Duurzaamheid en sfeer ©Maryn Hekker

Over die voedselvoorziening werd stevig nagedacht. "Ik kon natuurlijk een koe op het eiland zetten", lacht Maryn, "maar dat paste helemaal niet". Ze koos uiteindelijk voor het cultiveren van zeegroenten, een nieuwe - en vrij onbekende - vorm van landbouw. Zeegroenten en wieren worden op het eiland verbouwd, vis wordt in zee gevangen, en op een wekelijkse markt worden deze producten verhandeld met het vasteland. Zo kunnen minder avontuurlijke mensen ook profiteren van de basisprincipes van het eiland.

Want wie een hotelkamer vanzelfsprekend vindt als slaapplek, komt bedrogen uit. "Wat is er nu nog interessant aan luxe", vraagt Maryn? Zij kiest voluit voor de beleving, met hangende architectonische kampeergrotten boven de zee. Liggend in een hangnet zie je de zon 's ochtends binnensijpelen door een opening in de grot. Wie daar niet spontaan gelukkig van wordt, hoort niet thuis op het eiland.

Pier van Scheveningen, kampeergrot van Maryn Hekker

 

 

 

 

 

 

De architectonische kampeergrotten ©Maryn Hekker

 

Pier van Scheveningen, kampeergrot door Maryn Hekker

 

 

 

 

 

 

Slapen in een hangnet, en wakker worden
met de opkomende zon
©Maryn Hekker

Alles in één met Vectorworks (en een beetje CINEMA 4D)

In Vectorworks vond Maryn de ideale partner om haar visie te concretiseren tot in de kleinste details, zonder terug te moeten grijpen naar andere programma's. Toch erkent ze dat ze hard gestudeerd heeft op de software, en zichzelf voortdurend uitdaagde om verder te gaan in haar ontwerpen. Maar het was de moeite waard: "Je kan ontzettend veel met Vectorworks, maar je moet wel weten dat het kan. Dan word je vanzelf enthousiast".

De Pier van Scheveningen, het kampvuur

Een ontmoetingsplek bij het kampvuur ©Maryn Hekker

Voor dat extra tikkeltje magie gebruikt ze CINEMA 4D, dat ze tijdens haar stage leerde kennen door Ruben Nicolai van oil for live communication. Ze polijst er haar ontwerpen met Global Illumination, belichting en camerastandpunten. Het geeft haar projecten de juiste sfeer en maakt de ervaring tastbaar.

Your world reimagined

Dat haar afstudeerproject een voltreffer was, was meteen duidelijk. Ze studeerde niet alleen cum laude af, haar project werd bovendien genomineerd voor de BNI Prijs - een aanmoedigingsprijs van de Bond Nederlandse Interieurarchitecten - en de Rotterdamse Drempelprijs in Vormgeving.

Ook de internationale jury van 'Your World Reimagined' was enthousiast: "een interessant concept voor een modern back-to-basics verblijf. (...) Een knap design, een ingenieus en creatief concept en een heldere presentatie. Je voelt het vuur in de ontwerpster."

Maryn Hekker, winnares van Your World Reimagined

Maryn Hekker, winnares van Your World Reimagined, bij haar ontwerp

Dat vuur, dat blijft branden. Zo werkt deze creatieve duizendpoot nu op zelfstandige basis als vormgevend architect aan diverse projecten, o.a. in de horeca. In tussentijd rijpt haar plan voor een eigen 'creatief collectief' in Amsterdam. Ze wil graag een oud fabriekspand kopen en inrichten als woning en ontwerpstudio, waarin ook ruimte is voor bevriende ontwerpers.

En haar eiland? Dat krijgt misschien nog een staartje. Maryn werd onlangs gecontacteerd door een projectontwikkelaar die geïnspireerd was door haar ontwerp. Wie weet worden hanggrotten wel de nieuwste rage in kamperen?

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660