BOLLES + WILSON: Duitse creativiteit
Japan, Australië, Denemarken, Korea of Duitsland... Bolles + Wilson verovert architecturale harten over de hele wereld. Ook in de Lage Landen kan u genieten van hun eigenzinnigheid, dankzij het Luxor-theater en andere projecten aan de Rotterdamse Kop van Zuid, of recenter de Raakspoort in Haarlem.
 

Raakspoort in Haarlem

Stadhuis voor de filmliefhebber

Een stadhuis en een bioscoop hebben niets met elkaar gemeen. Of toch? Architecten Bolles + Wilson uit het Duitse Münster plaatsten ze broederlijk naast elkaar in het Raakspoort-complex in Haarlem. Zo kregen de inwoners er op de voormalige stadsgracht plots een nieuw politiek én cultureel centrum bij. Al is 'plots' relatief, voor een stadsvernieuwingsproject waar tien jaar aan gewerkt werd. Al die tijd waren Bolles + Wilson erbij om de stedelijke wijk een nieuw gezicht te geven. Het resultaat is een ongewone combinatie van functies onder één - van een klokkentoren voorzien - dak.

Baden op het dak

Een heel bijzondere opdracht was het ontwerp van een nieuw gebouw voor de meubelketen RS + Yellow in Münster. De opvallende gevel trekt meteen de aandacht van elke voorbijganger. Maar de echte verrassing ligt op het dak: een heus meer kijkt er uit over de stad.

RS + Yellow in Münster
 

Het dakpaviljoen kreeg een glazen wand die het water tot aan de bureau's lijkt te brengen. De nieuwsgierige bezoeker kuiert vervolgens via een houten wandelpad naar het midden van het 45 meter bij 65 meter grote zwembad. De randen van dat dakmeer werden trouwens nauwkeurig weggewerkt, waardoor het water over de randen lijkt te verdwijnen. Het creëert onverwacht sfeer bovenop een meubelmagazijn.

Vectorworks als ontwerppartner

Vaste waarde tijdens de ontwerpfase van alle opmerkelijke creaties van Bolles + Wilson is Vectorworks. Het architectenteam waardeert vooral de uitgebreide en intuïtieve Vectorworks-tools waarmee zowel overtuigende presentaties als geavanceerde technische plannen gemaakt kunnen worden.

Innovatie en kwaliteit

Bolles + Wilson werd in 1980 in Londen opgericht door Peter Wilson en Prof. Julia Bolles-Wilson en verhuisde in 1989 naar Münster. Het bureau is internationaal gekend voor zijn innovatieve ideeën en won wereldwijd talrijke architectuurprijzen voor diverse culturele, residentiële, commerciële of publieke projecten. Lees meer over hun internationale projecten op de website van Bolles + Wilson.

 

Originele tekst en foto's door ComputerWorks GmbH, www.computerworks.de.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660