Vectorworks 2016: Energos
Het aantal passiefprojecten dat met Vectorworks getekend wordt, is niet meer te tellen. Vaak winnen ze ook prijzen, zoals Brutopia van Stekke+Fraas, eBIB van plusofficearchitects of het kantoorgebouw voor het Gentse havenbedrijf van EGR Architecten.

Maar wanneer je praat met de architecten achter die projecten, stel je vast dat de thermische beslissingen bijna altijd genomen worden in overleg met een specialist. Begrijpelijk, want ecosimulaties zijn soms complex. Tegelijk een gemiste kans, want de impact van beslissingen die je neemt tijdens het voorontwerp kan bijzonder groot zijn. Een goede ecoscore halen is op zich immers niet zo moeilijk, maar een duurzaam passiefhuis realiseer je niet alleen door extra isolatie in de schildelen te voorzien.

Net daarom heeft het nieuwe Energos in Vectorworks 2016 zoveel potentieel. Deze energiesimulatietool op basis van de Passiefhuisstandaard kan je namelijk zowel gebruiken bij eenvoudige 3D-modellen als bij een volledig gedetailleerd BIM.

Energos: zeer eenvoudig te gebruiken

  • Op basis van het Heliodon (zongereedschap) kent Vectorworks de coördinaten en de oriëntatie van je project.
  • Met de thermische eigenschappen van de 3D-onderdelen weet de software hoe efficiënt het ontwerp geïsoleerd is.
  • Tel daar het verbruik, de warmte en de energieproductie bij van de diverse toestellen in het gebouw, en je krijgt een makkelijk leesbare energiescore.

BIM-objecten zoals muren, daken of ramen hebben automatisch de correcte Lambda- en R-waarde. Bouw je je model daarmee op, dan heb je dus weinig werk aan het controleren van de energie-efficiëntie van je ontwerp.

Maar zoals gezegd kan je de simulatie ook in een vroeger stadium uitvoeren. Het kan namelijk ook met een eenvoudige 3D-model. Gebruik het push-pull-gereedschap en andere 3D-tools om snel een bouwvolume te ontwerpen. Zet dat om naar 3D-vlakken, en koppel de juiste thermische informatie aan die vlakken. Dat doe je met eenvoudige records die standaard beschikbaar zijn. Je vult daarna de correcte waarden in voor bijvoorbeeld U-waarde, oriëntatie of type. De berekeningen op basis van zo'n eenvoudig model zijn vergelijkbaar met die van een volledig gedetailleerd BIM-model.

De Nederlandse en Franse versies van Vectorworks 2016 zijn volledig aangepast aan de bouwstandaarden in de Benelux. Daarvoor stond een team van lokale experts garant: Benny Craenhals, Saskia Gabriël en Christian Verschueren.

Praktijkvoorbeeld tijdens BIM-workshop

De theorie is een ding, de praktijk een ander. Daarom hebben we Energos getest met ons model voor de Design Express BIM-workshops (ontwerp gebaseerd op het Findling-ontwerp van het Zwitserse ken-architecten). Dit is een eenvoudig maar compleet model, inclusief geïsoleerde overkragingen en geïsoleerde funderingen. Het model kan je binnenkort downloaden.


Het model heeft alle nodige componenten en de correcte aansluitingen tussen de bouwdelen


Dankzij de op maat gemaakte grafische (OpenGL-)sturing is in 3D werken eens zo makkelijk

Wanneer we in het model overstappen van dubbel naar driedubbel glas, zie je de thermische waarde voor ramen en deuren zakken van 64,35 naar 50,37 kWh/m2/J. Verander je ook de raamprofielen naar exemplaren met een hogere isolatiewaarde, dan zakt de waarde voor ramen en deuren verder naar 27,74. De totale energiebehoefte van het gebouw ligt redelijk hoog. Dat heeft onder andere te maken met een vrij groot glasoppervlak, maar ook met het feit dat het gebouw vrijstaand is en dat het zelf geen energie opwekt met bijvoorbeeld fotovoltaïsche panelen. Het maakt ook gebruik van een traditionele gascondensatieketel, terwijl er oplossingen op de markt zijn die significant minder energie vragen.


Overzicht van de energiebalans van het project, inclusief de totale energiebehoefte


Overzicht van enkel de schildelen

Meer weten?

Wij helpen je graag verder!

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660