Brutopia: een Brussels droomproject
De participatieve groepswoning Brutopia bewijst dat ecologisch en betaalbaar wonen mogelijk is, én tegelijkertijd prijzen kan winnen.

 

Copyright stekke+fraas architecte(s)(n)

In 2008 gingen enkele dromers op zoek naar een manier om betaalbaar, duurzaam, sociaal en ecologisch wonen in Brussel te realiseren. De architectenbureaus stekke+fraas architecte(s)(n) en AAAArchitectures namen de uitdaging aan, en gingen samen aan het werk. Vijf jaar later verhuisden 80 personen naar hun nieuwe stek: het co-housingproject Brutopia.

Ecologisch en betaalbaar

Het project bestaat uit twee structuren, met elkaar verbonden door heel wat groen. Binnenin bevinden zich 27 passief- en 2 lage-energieappartementen - met variabele oppervlaktes, inrichting en kostprijs.

Door samen bouwgrond te kopen en te bouwen zonder externe projectontwikkelaar, kon tot 30% bespaard worden op de realisatie. De woonkosten werden verder gedrukt door een goede oriëntatie, een open indeling, veel natuurlijk licht, een optimale isolatie en de recuperatie van regenwater. Dat wordt opgevangen op de daken van Brutopia en het naastgelegen sportcentrum, en voorziet vlot in de waterbehoeften van de gemeenschappelijke (moes)tuin en wasplaats, en van alle appartementen. Zonnepanelen vervolledigen het ecologische plaatje.

Copyright stekke+fraas architecte(s)(n)

"Brutopia is een schoolvoorbeeld van duurzaam wonen, met gemeenschappelijke ruimtes, waterrecuperatie, multifunctionaliteit, en een goede sociale mix", zegt architect Serge Fraas van stekke+fraas architecte(s)(n). Hij was zo overtuigd van het concept dat hij er meteen zelf ging wonen, en ook zijn architectenkantoor een plekje gaf op het gelijkvloers.

Sociaal

Het Brutopia-engagement werd neergeschreven in een 'groen boekje', en blijkt ook in de realiteit te werken. "Het is fantastisch", vertelt een enthousiaste Fraas. "De kinderen spelen samen in de tuin en de buren hebben veel contact, zonder verlies van privacy. En het is uiteraard leuk te weten dat je in een zuinig appartement woont, en in een gemeenschap waar iedereen er dezelfde duurzame levensstijl op nahoudt".

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de 'Brutopisten' een fietsenstalling en twee auto's met elkaar delen.

Maar Brutopia is geen eiland: op het gelijkvloers is er een energieloket en een dagcentrum voor senioren uit de buurt.

Gelauwerd

Dit unieke co-housingproject won recent de Blue House Prize, een Belgische prijs voor duurzaam en betaalbaar wonen. "De jury was vooral onder de indruk van het burgerinitiatief dat aan de basis lag van het project", zegt Fraas. "Tachtig mensen namen samen de rol van promotor op zich en realiseerden met de hulp van de architecten een mooi sociaal project in Brussel."

 

 

Copyright Sarah Bouvier

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660