Eerste passiefhuis-museum ter wereld
Op 9 maart opende het Kunstmuseum Ravensburg de deuren. Dit is het eerste museum ter wereld dat gecertificeerd is als passiefhuis. Het is ontworpen door de architecten Lederer + Ragnarsdóttir + Oei uit Stuttgart, die de architectuurwedstrijd in 2009 voor het museum wonnen.

Voor hun ontwerpen gebruiken Lederer + Ragnarsdóttir + Oei Vectorworks.

Kunstmuseum Ravensburg

  Aanvankelijk stonden de architecten nogal sceptisch tegenover het idee een museum als passiefhuis te bouwen. Het was dan ook geen gemakkelijke opdracht, aangezien ze het aantal ramen van het museum tot een minimum wilden reduceren, om de schilderijen optimaal met kunstlicht te kunnen verlichten. Ter compensatie werd er in het ontwerp veel belang gehecht aan een absoluut luchtdichte en goed warmte-isolerende gebouwschil. Consulting partner voor het passiefhuis was het ontwerpbureau Hart & Lang

Onder het motto "Eerst de stad, dan het huis" stemden de Stuttgartse architecten het nieuwe museum af op het historische uitzicht van Ravensburg. Typerend hiervoor zijn bakstenen gevels.

De stad Ravensburg ondersteunde van in het begin de plannen voor het passiefhuis. De stad zou hiervoor immers drastisch lagere operationele kosten moeten dragen. "En het komt ook het imago van Ravensburg ten goede," voegde burgemeetser Daniel Rapp er aan toe. "Zo profiteren we op twee manieren van de keuze voor het passiefhuisconcept."

 

Kunstmuseum ontwerp in 3D

 

Bij de opening van het kunstmuseum werd op 9 maart een volksfeest georganiseerd. Als openingstentoonstelling stond "Appassionata. Die Sammlung Selinka im Dialog" op het programma van het museum. Peter Selinka was een reclameadviseur die een van de grootste privé-collecties van Zuid-Duitsland verzamelde met werken uit de twintigste eeuw. Deze tentoonstelling loopt nog tot 16 juni 2013.

Meer over het passiefhuis-museum (in het Duits) vindt u op Architekturportal detail.de.

 

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660