Eco-gebouw voor botanische tuin

(28/11/2011)


De architecten van Kennedy Associates kregen een zeer duidelijke opdracht: ze moesten de benchmark ontwerpen voor alle toekomstige gebouwen op het terrein van de botanische tuinen in Sidney, Australië.Bovendien moest hun ontwerp voor een multifunctioneel gebouw beantwoorden aan de hoogste standaarden op vlak van ecologie en duurzaamheid. Ondanks het beperkte budget slaagden de ontwerpers glansrijk in hun opzet.

Bowden Centre wint Australië's meest prestigieuze architectuur-award.

Het Bowden Centre werd in februari 2007 opgeleverd. Het is een nieuw educatief en multifunctioneel gebouw in de Mt Annan Botanic Garden in het Australische Sidney. De hoofdfunctie van het gebouw is het kunnen opvangen en onderwijzen van grote schoolgroepen die de tuin jaarlijks ontvangt. Maar je kan er ook in terecht met andere activiteiten, gaande van seminaries tot bruiloften. Een hoge graad van ecologische duurzaamheid werd binnen een zeer bescheiden budget gerealiseerd door, onder andere, het nieuwe gebouw in te planten op de plaats van een bestaande constructie en de stalen draagstructuur en alumimium raamkozijnen ervan te recylceren. Verder werd de airconditioning gekoppeld aan een water-gebaseerde warmtepomp en werden in de buitenwanden de glaspartijen vervangen door met mulitplex afgewerkte verticale openingen. Kennedy Associates Architects zijn met dit project de trotse winnaars van de Sulman Award for Public Architecture 2008 en de Architecture Award for Sustainable Architecture, eveneens uit 2008.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660