McGregor Coxall: Levendige waterstraten
Voor het Australische landschapsarchitectuurbureau McGregor Coxall is een ontwerp meer dan een oplossing voor een bestaand probleem.

 

Wetende dat zo'n 70% van de wereldbevolking in 2050 in steden zal wonen, vindt Managing Director Adrian McGregor het logisch dat de architectuur van vandaag rekening houdt met de problemen van morgen: "De ecologische uitdagingen die voor ons liggen, zijn niet min. Ik wil steden helpen om duurzaam te groeien".

McGregor Coxall probeert ecologie en ontwikkeling te verzoenen dankzij een multidisciplinaire aanpak. De Parramatta River Urban Design Strategy is een mooi voorbeeld van zo'n innovatief en duurzaam project.

Parramatta - een Aboriginal-woord dat 'hoofd van de wateren' betekent - werd in 1788 gesticht door boeren. Het dorp voorzag het nabijgelegen Sydney van voedsel. Sydney groeide en bloeide, en uiteindelijk slokte de stad Parramatta op. Het voormalige boerendorpje is vandaag het op een na grootste zakendistrict van Sydney, en het enige aan de waterkant. Een unieke combinatie van voordelen en uitdagingen voor verdere ontwikkeling, op een oppervlakte van 31 hectare.

McGregor Coxall wil het district heroriënteren naar de rivier, met een nieuwe ferryverbinding naar de Circular Quay-site. De nieuwe Parramatta-kade, op de plek waar de Parramatta-rivier uitmondt in de haven van Sydney en "de wateren raken", moet een nieuwe ontmoetingsplek worden voor de stad.

Stadsontwikkeling versus milieubewustzijn

Het startpunt van dit grootse plan was een doorgedreven analyse van het erfgoed van de regio, de culturele hotspots en de groene ruimtes, met het oog op een doordacht ontwerp dat rekening houdt met stedelijke én ecologische noden. Parramatta is in volle groei, zowel economisch, demografisch als fysisch, en McGregor Coxall moest dus een ruimte verzinnen die het grote publiek in het algemeen en voetgangers in het bijzonder zou kunnen lokken. De positionering van het nieuwe commerciële hart van het district aan de waterlijn, in het overstromingsgebied van de rivier, moet precies dat doen.

Dankzij overstromingsbestendige concepten die hun nut al bewezen in het Duitse Hamburg, creëerde het team wandelwegen of 'waterstraten' van de stad naar het water. Kunstwerken, watersculpturen en andere 'waterontwerpen' vrolijken de waterstraten op. Aan de rivier vinden nieuwsgierige wandelaars een uitgebreid aanbod van toerisme, ontspanning, winkelen, horeca, kunst en cultuur. Nieuwe appartementsgebouwen laten het gebied verder groeien tot een levendig stadsdeel.

In de zoektocht naar een optimaal ontwerp dat aansluit bij de noden van de bevolking, beslist McGregor Coxall hen in het ontwerpproces te betrekken. "We werken samen met de gemeenschap en andere stakeholders om samen na te denken over de toekomst van de stad", zegt McGregor. "Dat moet ons toelaten een grensverleggend en indrukwekkend project te realiseren waarbij landschapsarchitectuur mee de stad beïnvloedt. We hebben zelfs onze eigen online software ontwikkeld, yourplan, om het contact met de gemeenschap te verbeteren."

Publieke feedback is niet het enige stokpaardje van McGregor Coxall, ook duurzaamheid staat hoog op het prioriteitenlijstje. De Urban Design Strategy voorziet vele groene ingrepen die het gebied doorheen de klimaatverandering en andere ecologische vraagstukken moeten loodsen. Het hele rivierproject is ontworpen om overstromingen tot 3 meter te kunnen weerstaan, om zo de verwachte zeespiegelstijging het hoofd te kunnen bieden.

Bestaande dijken en kaaien worden verplaatst om de plaats waar het zoete water van de Parramatta-rivier in het zoute water van de haven van Sydney stroomt te wijzigen - en de waterecologie van de regio te herstellen. Een intensief beheer van de watercirculatie in het gebied en de verhoogde aandacht voor water in het stadsplan moeten het ecosysteem van de rivier verder verbeteren. Voor de ontwerpers is esthetiek immers belangrijk, maar de impact op het milieu evenzeer. "We willen kwaliteit leveren", verduidelijkt McGregor, "maar we hechten ook veel belang aan dat wat we achterlaten op deze aarde."

Wereldwijd succes

Met meer dan 300 projecten in Australië, Europa en Azië is McGregor Coxall een grote naam in landschapsarchitectuur en stadsontwikkeling. Meer dan 60 awards prijken op het palmares van het bureau, waaronder de prestigieuze Topos Journal International Landscape Architecture Practice of the Year, de belangrijkste internationale prijs in landschapsarchitectuur, voor hun vooruitstrevend werk in milieubewuste en moderne landschapsarchitectuur.

De Parramatta River Urban Design Strategy leverde eveneens verschillende onderscheidingen op, waaronder de Australian Institute of Landscape Architects’ New South Wales Chapter’s Award for Urban Design; de Planning Institute of Australia’s National Award for Urban Design; de Australia Award for Urban Design; en de Prime Minister’s Australia Award for Urban Design.

Vectorworks als belangrijkste partner

Voor hun alom bejubelde ontwerpen gebruikt het bureau Vectorworks Tuin & Landschap. "Het is bijzonder handig dat we grote projecten volledig kunnen vormgeven in Vectorworks, en dan alles nauwkeurig en gedetailleerd kunnen uitwerken in diezelfde software. We kunnen complexe 3D-documentatie opzetten, beplantingsplannen creëren, en vervolgens rekenbladen uit die plannen halen voor de benodigde aantallen en materialen", zegt McGregor. "Ik ben ook een grote fan van de grafische mogelijkheden van de software. Heerlijk hoe we texturen en gradiënten kunnen gebruiken om prachtige tekeningen te genereren."

Ook de uitgebreide GIS-mogelijkheden zijn welkom. "We werken soms aan immense projecten, en dan moeten we heel wat GIS-data importeren. Dat kan snel ingewikkeld en onoverzichtelijk worden, maar dankzij Vectorworks kunnen we alle data eenvoudig structureren. Dan kunnen wij ons focussen op het ontwerp."

McGregor beschouwt CAD-software niet enkel als een middel om te ontwerpen, maar ook om de planeet te beschermen. "Het wordt steeds duidelijker dat we onze uitstoot aan giftige stoffen moeten beperken. Steden zijn volop in ontwikkeling, en we moeten ervoor zorgen dat we dit duurzaam aanpakken. De software die we daarvoor gebruiken, moet dus intelligent kunnen omgaan met onze ecologische voetafdruk. Dat is precies wat Vectorworks ons biedt, dankzij BIM."

Alle afbeeldingen zijn eigendom van McGregor Coxall.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660