ZelkovA: tuinontwerpen in 3D
Met groene vingers, een creatieve geest en een Wacom-tablet tekent Richard de Jong van groenontwerpbureau ZelkovA zijn tuinontwerpen rechtstreeks op de computer... en meteen in 3D.

De wortels van ZelkovA

ZelkovA - project BremerNa jaren van loondienst bij een hoveniersbedrijf en enkele hobbyprojecten in zijn vrije tijd, koos Richard de Jong zeven jaar geleden voor de vrijheid van het eenmansbedrijf. Met ZelkovA realiseert hij sindsdien tuinontwerpen en beplantingsplannen op maat. Binnenkort neemt zijn bureau een nieuwe start onder de naam Nova Tuinen.

De Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf en Vlaming Patrick Verbruggen zijn zijn grote voorbeelden. Maar in zijn ontwerpen laat hij zich vooral leiden door de wensen van de klant en de mogelijkheden van de tuin.

Een eilandje met een veerpont

Richard de Jong ontwerpt op maat van de klant. Een nieuw project start dus met een bezoek aan de locatie en een informeel gesprek met tuineigenaar en hovenier, om alle wensen in kaart te brengen. Na de offerte volgt het inmeten van de tuin. Maakte hij daarvoor vroeger nog veel foto's, dan filmt hij vandaag meteen de hele tuin. Zo kan hij achteraf de hele omgeving bestuderen - inclusief lijnen en vormen van de omliggende gebouwen, die hij in zijn ontwerp verwerkt.

Voor het Bremer-project ging hij zelfs nog een stap verder: hij liet een gespecialiseerd bedrijf de tuin opmeten, en gebruikte die digitale gegevens vervolgens als onderlegger in Vectorworks.

ZelkovA- project Bremer

De klant had voor de heraanleg van deze tuin een waslijst aan wensen, maar de Jong ging in zijn ontwerp nog een stap verder. Zo werd de gevraagde brug naar het eilandje omgetoverd tot een gezellig pontje en bouwde hij een boomhut voor de dochter des huizes. De bestaande vierkante zwemvijver werd met landtongen en rietbeplanting omgevormd tot een speelse en natuurlijke plas. Want bruikbare en mooie oplossingen creëren die de verwachtingen van de klant overtreffen, dat is waar het voor de ontwerper om draait.

Ontspannen in het zwembad

Omdat de tuindromen van klanten steeds groter worden, werkt ZelkovA vaak samen met een ruim netwerk van bekwame vakmannen - van hoveniers over architecten tot serrebouwers. Zo is de klant zeker van een kwaliteitstuin waarin hij volop kan genieten.

ZelkovA - project KoekVoor een project waarbij de klant graag een zwembad wou in een kleinere tuin, ging de Jong te rade bij een zwembadbouwer. Samen beslisten ze dat de beste plek achterin was, rekening houdend met de bestaande begroeiing, de ligging ten opzichte van de zon en de zichtlijnen vanuit het huis. De naastgelegen schuur kon zo meteen geïntegreerd worden in het ontwerp. Door de witte bezetting kreeg het geheel een mediterraan karakter, ideaal voor de ontspanning die de klant zocht.

Ook hier stopte zijn werk niet bij de expliciete wensen van de klant. Een budgetversie werd uitgewerkt, waarin de bestrating hergebruikt werd en enkele leuke extra's geschrapt werden. En hij werkte eveneens een ontwerp voor de voortuin uit, zodat dat naadloos bij de rest van het terrein zou passen. Een meerwaarde die Richard de Jong zijn klanten graag biedt.

Autodidact in Vectorworks

ZelkovA is een uitzondering in de groenbranche, want Richard de Jong tekent rechtstreeks op de computer. Geen eenvoudige keuze, zonder opleiding computertekenen. Maar met de hulp van een bevriend architect, gratis online videotrainingen en de tips op het gebruikersforum kreeg hij Vectorworks snel onder de knie. Stootte hij tijdens zijn werk toch nog op onduidelijkheden, dan was er steeds het Vectorworks-supportteam om hem weer op weg te zetten.

ZelkovA - project KoekDe Jong is nog steeds tevreden met zijn studiewerk. Een handgetekende schets blijft natuurlijk charmant, maar ook zijn Vectorworks-ontwerpen mogen volgens hem gezien worden. Hij maakt alle computerschetsen in 3D, want "een tuin is driedimensionaal, dus een ontwerp moet dat ook zijn". Zo weet de klant meteen waar hij aan toe is en kunnen klant, hovenier en ontwerper duidelijke afspraken maken. Iedereen wint erbij.

Ook inhoudelijk biedt Vectorworks de Jong alles wat hij nodig heeft, al geeft hij toe dat hij waarschijnlijk niet alle gereedschappen benut.

Modelleren met een tekentablet

ZelkovA - project BremerOm zijn tuinontwerp te finaliseren, moet Richard de Jong natuurlijk ook planten, bomen en tuinmeubilair tekenen. Hagen creëren in een 3D-tuin is nooit eenvoudig, maar hij lost dit snel en vakkundig op met de plug-in van Andrea Facchinello. Solitaire planten, meubilair of personen plukt hij dan weer uit de Vectorworks-bibliotheek. Of hij modelleert ze zelf.

Om dat vlot te laten lopen, gebruikt Richard de Jong een Wacom-tekentablet. Met een speciale pen kan hij zo rechtstreeks op de monitor tekenen. Deze tool wordt vaak gecombineerd met grafische programma’s zoals Photoshop, maar is ook in Vectorworks perfect inzetbaar.

De toekomst?

Het leukste doel dat de ontwerper zichzelf stelt, is fotorealistischer te gaan werken. Dat lukt perfect met Renderworks, dat de krachtige rendermotor van CINEMA 4D gebruikt om snel overtuigende projectvisualisaties te maken. De ideale manier om als ontwerper uit te pakken met je visie, en zo je klanten alvast een smakelijk voorproefje te geven van hun toekomst.

Maar uiteindelijk wil Richard de Jong vooral kwaliteitsontwerpen blijven afleveren en zijn klanten gelukkig maken. Vectorworks blijft daarin zijn trouwe partner - krassen op een kalkvel behoort wat hem betreft definitief tot het verleden.

 

Alle afbeeldingen zijn eigendom van ZelkovA.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660