NIEUW in Vectorworks 2018 SP3: gereedschap Binnenraam of -deur

(03/07/2018)


Vandaag vallen we met de binnendeur in huis, want het gereedschap Binnenraam of -deur is gearriveerd! Alle nuttige elementen van het gekende gereedschap Buitenraam werden overgenomen en aangevuld met enkele indoorspecifieke karakteristieken. De meest opvallende toevoegingen etaleren we graag hieronder:

1. Concept

Daar er gewoonlijk meer binnendeuren dan -ramen zijn in een gebouw, geeft het gereedschap bij activatie standaard de voorkeur aan een binnendeur. Als je een binnenraam wilt plaats, heb je twee mogelijke werkwijzen:

  1. Plaats de deur en verander deze invoeging (instance) vervolgens naar een raam.
  2. Indien je de voorkeur geeft aan de vaste plaatsing van een binnenraam, kun je deze instelling wijzigen vanuit de Methodenbalk. Initieel zul je er steeds een binnendeur zien klaarstaan. Selecteer je in de plaats daarvan een raam, dan wordt dit de standaard bij activatie.

2. Dialoogvenster

Algemeen
De algemene kenmerken van een binnendeur- of raam komen zeer sterk overeen met die van de buitenvariant. Al moeten we hier opmerken dat een binnendeur of -raam niét in een vliesgevel geplaatst kan worden. 

Indien nodig kun je onder ‘Globaal’ het binnenschrijnwerk toch brandwerend maken door er een EI-quotering (vroegere RF-waarde) aan toe te kennen.

Schrijnwerk
De inhoud van de vakken werd aangepast, zo plaats je nu zonder problemen een inbouwschuifdeur en het daarbij horende inbouwframe. Daarnaast kan de vakdikte gekoppeld worden aan de muurdikte.

Ook de inhoud van de toebehoren werd gewijzigd: je vindt er bijvoorbeeld geen luiken meer, maar wel omlijstingen. Bij het plaatsen van een omlijsting in de muur kun je bovendien kiezen of je deze links, rechts of aan beide kanten invoegt.

Onderdelen
Omwille van het gebruiksgemak werden de muuraansluitingen aangepast aan de typische bouwwijze voor binnenwandopeningen. Links en rechts zijn configureerbaar voor maximum 3 muurcomponenten. Vanaf 4 componenten val je terug op de standaard muuraansluiting (bot afgekapt). Je object sluit telkens aan op de as van de muur, tenzij je dit zelf aanpast in de detail preview.

Initieel staan zowel de latei als de dorpel gecentreerd op de muur, maar je kunt ze verschuiven.

De dikte van de latei wordt bepaald door zijn model (prefab staal of prefab steen). Kies je voor een latei op maat, dan kun je de dikte ofwel aan de muurdikte koppelen, ofwel manueel bepalen. Standaard zal elke latei op de as van de muur worden gezet, maar in de detail preview kan deze over de Y-as verschoven worden.

Voor de dorpel heb je enkel een rechthoekig profiel, standaard even breed als de muur en 20 millimeter dik. Via de parameters "Neus links" en "Neus rechts" kun je de breedte aanpassen; via de parameter "Dikte" uiteraard ook de standaardmaat van 20 millimeter.

Instellingen
De grafische kenmerken kregen er twee nieuwe sets bij, speciaal voor interieurdoeleinden: 

  • Int_sfB
  • Int_sfB(alu)

Data
Onder ‘Data’ werd bij het gereedschap Binnenraam of -deur niets opvallend gewijzigd. De weergave van de gegevens op maat en de toepassing van Energos komen volledig overeen met het gekende gereedschap Buitenraam.

3. Raamstaat

Een interessante toevoeging aan de raamstaat, is de keuze voor het opnemen van enkel de Buitenramen, enkel de Binnenramen, of beide. Aan jou de keuze.

 

Bij technische vragen kun je steeds contact opnemen met ons professionele supportteam via het online supportformulier.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660