Verlicht communiceren: Vectorworks introduceert GDTF
Samen met MA Lighting (ontwikkelaar van slimme lichtsturingssystemen) en Robe lighting (producent van innovatieve bewegende lichten en digitale lichtproducten) staat Vectorworks aan de wieg van een nieuw, revolutionair data format: het General Device Type Format (GDTF)Dit open source format heeft als doel lichtsturingssystemen, CAD-programma’s en previz software zonder problemen met elkaar te laten communiceren. Dankzij de algemene aanduiding van de verschillende licht- en spanelementen verloopt de communicatie soepel van design tot productie.

Vlnr: Vectorworks CEO Dr. Biplab Sarkar, Robe lighting CEO Josef Valchar en MA Lighting Technology Managing Director Gerhard Krude

Vandaag de dag hanteren de meeste lichtproducenten een gepatenteerde formule om hun belichting aan te duiden. Dit gebrek aan een uniforme benaming zorgt ervoor dat lichtsturingssystemen een enorme hoeveelheid aan file formats moeten aankunnen. Daarnaast maakt deze manier van werken het ook haast onmogelijk om de gegenereerde CAD-files over te zetten naar de lichtsturingssystemen of previz software. Een standaardtaal als het GDTF is dus meer dan welkom in de belichtingssector.

“Het hedendaagse proces van data-uitwisseling zit vol hindernissen. De workflows zijn weinig samenhangend, tijdrovend en vragen vaak nog om het manueel uitzetten van de data, wat een groot risico op fouten met zich meebrengt,” weet Biplab Sarkar, CEO van Vectorworks, Inc. “GDTF vereenvoudigt het volledige proces.”

“GDTF maakt het mogelijk voor de producenten van intelligente belichting om hun producten zo gedetailleerd te omschrijven dat er niet langer nood is aan bijkomende interpretatieprogramma’s bij de implementatie in lichtsturingssystemen en previz software,” vult Josef Valchar, CEO van Robe Lighting, aan.

Met het GDTF hebben de lichtontwerpers eindelijk een open en universeel data-uitwisselingsformat te pakken dat door eender welk lichtsturingssysteem, alle CAD-programma’s en previz softwares gelezen kan worden. Gedaan met de de op maat gemaakte, eenmalige interpretaties van DMX-waarden en conversies naar een specifiek lichtsturingssysteem. Het format kan bovendien zeer eenvoudig door professionelen gelezen en geïnterpreteerd worden, het is royalty free en gemakkelijk te implementeren en op te volgen.

“Ons doel was om het leven weer wat gemakkelijker te maken voor iedereen,” stelt Gerhard Krude, Managing Director van MA Lighting Technology. “Gebruikers van eender welk lichtsturingssysteem en elke CAD- en previz software kunnen dankzij GDTF profiteren van het gebruiksgemak en de gedetailleerde informatie die voorzien wordt. GDTF omvat echt alle gegevens die nodig zijn om de verschillende soorten spanelementen, video’s, LED-rookmachines, special effects en lasers op een gestandaardiseerde manier weer te geven. Zo helpt dit nieuwe format de producenten op structurele basis om steeds het beste uit hun producten te halen - onstage én offstage.”

Meer weten over dit unieke format? Kom dan zeker een keer luisteren naar de uiteenzetting op de Prolight + Sound-beurs in Frankfurt op dinsdag 10 april 2018 om 14u00, aan de Vectorworks-stand, E60.

Houd ook de updates van Vectorworks Spotlight goed in de gaten voor de implementatie van het GDTF in de nieuwste versies.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660