moveART: kunst in beweging met Marionette
De moveART design studio in Zwitserland weet steeds te boeien met haar uitzonderlijke ontwerpen. Hun unieke vormen komen tot leven met behulp van Marionette, de volledig geïntegreerde algoritmische modelleertool van Vectorworks.
 


Generatie-integratie

moveART werd in 2015 opgestart door Norbert Roztocki en heeft sindsdien al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Op het eerste gezicht verzorgt moveART grote sculpturen, zonder enige specifieke functionaliteit. Maar niets is minder waar: je kunt erop balanceren, ervan afglijden, erop klimmen, er even ontspannen op zitten…

Het is deze veelzijdigheid in de ontwerpen die de ClimbSLIDE-speeltuin de prestigieuze European Product Design Award 2018 in de categorie “Outdoor and Exercise Equipment” bezorgde.

Gewoonlijk worden speeltuinen afgestemd op specifieke leeftijdscategorieën, maar ClimbSLIDE spreekt tot iedereen, van peuter tot bejaarde. Als bank, klimrek én kunstobject zorgt het ontwerp voor een uitzonderlijke sociale integratie van verschillende generaties.
 


Veelzijdig ontwerpen

Roztocki’s loopbaan is al even beweeglijk als zijn ontwerpen: hij studeerde culturele antropologie, filosofie en godsdienstwetenschap, waarna hij aan de slag ging als fotograaf, ontwerper en coach. Oorspronkelijk van Polen, verhuisde de kunstzinnige duizendpoot uiteindelijk naar Bazel in Zwitserland, waar hij zijn ondertussen bekende design studio opstartte.

Om de kenmerkende complexe sculpturen van moveARTuit te werken maakt Roztocki gebruik van grafische scripting in Marionette. Twee getekende NURBS-curves vormden de basis voor het parametrische model, de resterende tekenelementen werden automatisch door de inventieve Vectorworks-tool ingevuld, met de gevarieerde speeltoestelsculpturen als resultaat.

 

Verrassend eenvoudig. Ongelooflijk efficiënt. Werkelijk vernieuwend.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660