5 mythes over BIM ontkracht

(28/05/2018)


Met Vectorworks is de overstap naar BIM een eitje. Vergeet alle sterke verhalen en ontdek hoe we vijf mythes over BIM makkelijk ontkrachten aan de hand van een project van bpr architects.

Het Londense bpr architects focust op grote, openbare projecten zoals onderwijs en openbaar vervoer. Toen de Britse overheid besliste dat al haar bouwprojecten vanaf 2016 volgens de Level 2-principes van BIM zouden moeten verlopen, moest bpr haar volledige workflow omgooien. Vectorworks werd uitgekozen als softwarepartner omwille van de uitgebreide BIM-, -ontwerp- en presentatiemogelijkheden. Pilootproject voor deze nieuwe aanpak werd het Rittermangebouw, een nieuwe hoogbouw voor Middlesex University.

Het Rittermangebouw. Beeld door bpr architects.

Mythe 1: BIM maakt creativiteit moeilijker

Natuurlijk niet! De focus op 3D versterkt je visie net.

Een ongebruikte, steile helling op de campus: daar moest het Rittermangebouw verrijzen. Dankzij Vectorworks ontdekte bpr het potentieel van dit braakliggend terrein en slaagde het bureau erin het nieuwe gebouw netjes te integreren in de rest van de campus. Door het hele proces in dezelfde software te doorlopen, konden de architecten zonder restricties ontwerpen en hun creativiteit de vrije loop laten.

Voorgesteld zicht vanop de parkeerplaats. Beeld door bpr architects.

Mythe 2: Samenwerken in BIM is vrijwel onmogelijk

Nee hoor. Samenwerking is net een cruciaal onderdeel van BIM.

Groepswerk: al sinds de basisschool geeft het velen onder ons koude rillingen. Lastig overleg, een gebrek aan coördinatie, het ontstaan van verschillende versies van één document... Bpr ontwikkelde in Vectorworks verschillende bestanden voor drie afgebakende 'zones': extern, kern, intern. Door alle informatie zo gestructureerd bij te houden, konden de betrokken architecten makkelijk verderwerken in hun eigen bestanden, die daarna naadloos gekoppeld werden aan een moederbestand in Vectorworks.

Mythe 3: Iedereen moet dezelfde software gebruiken voor BIM

Helemaal niet! Makkelijk importeren en exporteren is waar BIM om draait.

Importeren en exporteren lag aan de basis van het bps-succes. Bestanden werden volop gedeeld met alle ingenieurs en vakmannen die betrokken waren bij het Rittermangebouw, zodat niemand tijd verloor bij het omzetten en vertalen van data. Bpr verzamelde alle ontvangen bestanden, exporteerde ze naar IFC (Industry Foundation Classes) en voegde ze vervolgens samen met Tekla.

Voorgesteld dak. Beeld door bpr architects.

Mythe 4: BIM vertraagt

Fout! BIM automatiseert - en dus verhoogt het de efficiëntie en nauwkeurigheid.

Automatisering in Vectorworks stond voorop bij het Rittermangebouw. Vergeet het manueel invoeren van informatie in eindeloze spreadsheets: bpr voegde de handige Vectorworks-werkbladen netjes toe aan elk plan. Dat betekende niet alleen meer tijd voor de architecten om te besteden aan denk- en ontwerpwerk, de data waren ook veel accurater dankzij deze automatisering.

Mythe 5: BIM is niet voor iedereen

Geloof het maar: dankzij Vectorworks bouw je een stabiele langetermijnrelatie op met je klant.

Middlesex University was van bij het begin erg duidelijk: het Rittermangebouw moest op zo'n manier opgebouwd worden, dat het in de toekomst makkelijk uit te breiden zou zijn. Dankzij Vectorworks slaagde bpr erin die nood aan flexibiliteit te vatten in de structuur van het gebouw. Zo werd meteen de basis gelegd voor een succesvolle verdere samenwerking op de campus.

Wil je de rest van het verhaal lezen? Ga naar de Ritterman-casestudy van Vectorworks, Inc.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660