Enkele tips van de lichtontwerper van Bruce Springsteen
Jeff Ravitz, Vectorworks-gebruiker en Emmy-award winnende oprichter van Intensity Advisors, is reeds drie decennia de vaste lichtontwerper van Bruce 'The Boss' Springsteen.

Ravitz zat onlangs samen met Live Design voor een exclusieve webcast: 'Lighting Perspectives with Jeff Ravitz'. Hierin schetste hij zijn ervaringen als lichtontwerper voor Bruce Springsteen And the E Street Band en gaf hij verlichtingstips -en technieken mee voor andere ontwerpers. Hieronder de drie meest verlichtende tips (ja, die woordspeling vonden we zelf).

Eigendom van Flickr-gebruiker Alive87.

 

Ken je artiest

Ravitz werkt reeds samen met de band sinds hun Born to Run tour uit 1984. Na al die jaren heeft hij zich de algemene flow van een Spingsteen-show eigen gemaakt en is hij heer en meester geworden in het accentueren van de energie die bij zulke show komt kijken. Of zoals hij het zelf verwoordt: "Voor mij gaat het altijd over het belichten van de band zelf, nadien ga ik pas nadenken over wat ik met de ruimte rondom hen ga aanvangen. Ik zie het als mijn plicht om niet in de weg te gaan staan van de band, maar eerder datgene te verbeteren met wat ze reeds bezig zijn."

Na 32 jaar samenwerking met The Boss weet Ravitz perfect welke verlichting Bruce verkiest, alsook welke technieken hij moet vermijden. Springsteen vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat iedereen uit het publiek het podium duidelijk kan zien, hetgeen zich vertaalt in het feit dat Ravitz zo veel mogelijk achtergrondlicht vermijdt dat het zicht naar het podium kan belemmeren. Voor de laatste tour monteerde hij bijvoorbeeld verticale TL-lampen achteraan het podium om diepte toe te voegen. Op deze manier kon Springsteen het maximale aan podiumruimte benutten.

Behoud datgene wat werkt

Ondanks het feit dat de optredens van de band de voorbije decennia steeds binnen hetzelfde kader werden opgezet, werden er steeds nieuwe nummers aan de setlist toegevoegd en is de technologie ook niet blijven stilstaan. Ravitz gaat steeds op zoek naar nieuwe lichttechnologieën die kunnen dienen als aanvulling aan de show en die overeenkomen met de noden van de performer. "Ik ben altijd fan geweest van het behouden van datgene wat werkt en het verbeteren van de rest." Voor de The River Tour 2016, die werd georganiseerd wegens het heruitbrengen van het album 'The River' uit 1980, demonstreerde Ravitz dat ontwerpers nog steeds gebruik kunnen maken van klassieke stijlen om een wow-effect te creëren, ondanks de ontwikkelingen op het vlak van lichttechnologie. Ravitz probeerde hier namelijk de effecten van moderne technologieën te verkrijgen door gebruik te maken van lichttechnieken die voorhanden waren ten tijde van het uitbrengen van het originele The River-album.

Hangplot boven het podium, eigendom van Intensity Advisors

 

Verfijn je stijl

Door het jarenlang touren met Springsteen en een heel aantal andere artiesten heeft Ravitz een bepaalde methode ontwikkelt voor zijn ontwerpen. Hij weet perfect welke stijlen werken voor verschillende soorten nummers en concerten en hoe verlichtingsapparatuur het podium kan beïnvloeden.

Ravitz heeft de compositie van zijn shows zodanig verfijnd dat hij ze kan terugbrengen tot drie sleutelelementen: verticale oppervlakken van een kleurtoon voorzien, een kleuromgeving creëren en de muzikanten afzonderen van de kleur. Ravitz maakt gebruik van alle tools die hij ter beschikking heeft, inclusief vloer-, achtergrond- en zijverlichting en een gewaagd kleurstatement voor het podiumoppervlak. Dit alles om een bepaalde stemming te creëren en interessante visuals te voorzien voor het publiek dat het podium vanuit verschillende hoeken kan gadeslaan.

"Met alle tools die beschikbaar zijn, kunnen we elk nummer een individuele en unieke touch geven."

Ravitz gaf tijdens het webinar ook mee hoe hij gebruik maakt van Vectorworks Spotlight. "Het laat ons toe alle data van elk licht in het plot te steken en daarvan het nodige papierwerk te voorzien. Dit kan dan doorgestuurd worden naar het team dat het systeem in elkaar zal zetten in de shop en daarna kan dit nog meerdere keren heer- en weer worden gestuurd. Als ik een bepaald licht een tikkeltje hoger of lager wil plaatsen, kan ik dit doen binnen enkele seconden en dat vind ik ronduit geweldig!"

Bekijk een opname van het hele webinar hier.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660