Maggie Shelters: een thuis voor vluchtelingen
Ook al heeft het woord 'thuis' voor iedereen een andere betekenis, we kunnen ons allemaal voorstellen hoe moeilijk het moet zijn om gedwongen zonder te vallen. Jammer genoeg is deze vrees voor miljoenen vluchtelingen de laatste jaren realiteit geworden. Aangezien het binnen vluchtelingenkampen verboden is om permanente gebouwen neer te poten, kwam DMOA Architecten met het Maggie-programma op de proppen.

Het Maggie-programma voorziet in de creatie van draagbare en duurzame beschutting met de voordelen van een modern gebouw. Het idee hiervoor komt van de Belgische hulpverlener Bart Peeters, samen met enkele onderzoekers van de KU Leuven en meerdere private bedrijven en NGO's. De tenten werden ontworpen met Vectorworks-software door DMOA Architecten en dit met grote aandacht voor de relatie tussen bouw- en natuurlijke omgeving.

De Maggie-shelters geven vluchtelingengemeenschappen de mogelijkheid om op een duurzame manier klaslokalen, medische centra, slaapzalen en opslagplaatsen te bouwen. Ze bestaan uit een sterk aluminium geraamte en twee lagen canvas. De ruimte tussen deze twee lagen kan opgevuld worden met elk isolatiemateriaal dat voorhanden is, zij het zand, aarde, gerecycleerd materiaal of welk isolatieproduct dan ook. Op deze manier wordt voorzien in robuuste, duurzame bouwwerken die een betere gezondheid en veiligheid garanderen voor de bewoners. De shelters zijn aanpasbaar aan elk seizoen, vuurbestendig en bestand tegen hevige wind en sneeuwval.

Verder kunnen hernieuwbare energiesystemen worden aangebracht, net als elektrische verlichting en ventilatiesystemen.

Reeds in juli 2015 werd het eerste Maggie-prototype voorgesteld te Heverlee. De eerste echte Maggie werd dan weer in maart van dit jaar gebouwd in het Fedasil-vluchtelingenkamp te Steenokkerzeel, en dit als een plek om kinderactiviteiten te organiseren. Het project werd uitermate goed onthaald en in mei werd het dan ook voorgesteld op de World Humanitarian Summit te Istanbul.

Het feit dat het project overal bejubeld wordt, betekent natuurlijk niet dat dit het eindpunt is. De toekomstige doelstellingen bestaan uit het verkorten van de constructietijd en het vergroten van de energie-efficiëntie door het plaatsen van zonnepanelen zodat de shelters voorzien in hun energie.

DMOA's ontwerp toont aan dat architectuur niet enkel om tentoonspreiding gaat, maar ook hoop kan brengen voor gehele gemeenschappen rond de wereld.

www.designexpress.eu © Design Express 2011 privacy tel BE 015 71 96 00 tel NL 0182 756 660